Vertel Buitenpsychologie sluit aan bij Mental Health Hub Doetinchem

Toen ik in loondienst werkte, merkte ik al langere tijd mijn draai niet goed te kunnen vinden in de reguliere ggz. Ik merkte te worstelen met beperkende kaders van zorgverzekeraars. Met de financieringsmodellen. Met de productienormen van zeven cliënten per dag. Met de ziektemodellen en gerichtheid op het middels wetenschappelijk bewezen protocollen elimineren van psychische klachten die als ‘afwijkend’ bestempeld worden. Die worsteling heeft me ontzettend veel energie gekost, maar ook de moed opgeleverd om het voor mezelf anders te gaan doen. Daaruit is mijn eigen praktijk geboren. Omdat ik voel dat het anders kan en dat het anders mag.

Gelukkig is er een stroming van ‘de nieuwe ggz’ die zich hier op landelijk niveau voor inzet. Het GEM, Ecosysteem Mentale Gezondheid, zet zich in om een omslag te maken van een technisch-specialistisch ziektemodel, naar een samenlevingsmodel waarin meer ruimte is voor de ontwikkeling van psychische weerbaarheid, positieve psychologie en vooral de menselijke maat. Cliënten/patiënten/zorgontvangers zijn altijd op de eerste én laatste plaats gewoon mens!

Ik voel hoe deze missie resoneert met die van mezelf. En laat nou uitgerekend Doetinchem één van de eerste gemeenten zijn waar dit project (Mental Health Hub) wordt uitgerold. Het kan natuurlijk niet anders dan dat ik me als vrijgevestigde psycholoog in Doetinchem aansluit bij dit geweldige initiatief. 🙂