Even voorstellen

Maak kennis met Ellen Korthagen

LICHAAMSGERICHT Buitenpsycholoog in Doetinchem

 

Ik zie de vijfentwintigjarige versie van mezelf nog zo zitten bij de huisarts, mijn gezicht zo bleek als het witte, plastic stoeltje waar ik in zat. Waar ik alweer in zat. Ik had al jaren last van een doffe, dreunende hoofdpijn, vooral ’s nachts in bed. “Dokter, ik wil van mijn hoofdpijn af. Liever gister dan vandaag. Ik ben psycholoog, ik moet er staan voor mijn mensen, maar mijn lichaam laat me volledig in de steek.” 

Toegegeven, ik heb mijn lichaam gebruikt als het vervoersmiddel van mijn hoofd. Als iets waar ik de baas over dacht te zijn en wat het “gewoon moest doen”. Ik ben behoorlijk vastgelopen en had een lichaamsgericht coach nodig om te ontdekken dat mijn lichaam ‘nee’ zei tegen mij, omdat ik jarenlang ‘nee’ zei tegen mijn lichaam. Een noodkreet van binnenuit. In mijn traject met haar heb ik verloren kindstukken ontmoet, contact gemaakt met mijn grenzen, behoeften, kwaliteiten en verlangens. Ik ben gaan voelen wat zich aandiende toen ik er de ruimte voor maakte, met alle angst die daarbij hoort. Door in hechte verbinding naar binnen te keren, kwamen de antwoorden vanzelf naar buiten. Ik zie het leven als een eeuwige oefentuin van uit balans raken en de balans weer terugvinden waarbij mijn lichaam altijd de toetssteen is.

Mijn reis heeft ertoe geleid dat ik mijn eigen praktijk gestart ben. Ik pas niet in het wetenschappelijke ziektemodel waardoor de geestelijke gezondheidszorg gedomineerd wordt. We doen mensen daarmee tekort. Bovendien impliceert het dat “stoornissen” behandeld en genezen kunnen worden. Ik vind het relevanter te onderzoeken met cliënten waar patronen vandaan komen. En vaak blijkt dat de patronen die nu niet meer helpend zijn, ooit ontwikkeld zijn toen we ze heel hard nodig hadden. Toen ze nog wel helpend waren.

Vanuit een holistische visie op gezondheid, hecht ik er waarde aan te onderzoeken met cliënten waar de energie in het lichaam geblokkeerd is geraakt en welke reeds beschikbare krachtbronnen we in kunnen zetten om de energie weer te laten stromen.

Het lichaam vertelt, het is aan ons om te luisteren.

 

Dit is typisch Ellen:

Ik ben niet de perfecte psycholoog, ik sta niet bij het eindstation van een perfect en gelukkig leven (spoiler: dat station bestaat niet). Ik geloof dat een proces nooit klaar is, dus ook het mijne niet. En via mijn blogs ben ik daar ontzettend open over. I’m only human in the first and last place.

 Ik sta mezelf toe dat ook ik niet alles weet. Ik heb niet alle antwoorden en al helemaal niet jóúw antwoorden. Maar ik weet wel waar in jou we jouw antwoorden gaan vinden. Nóg een spoiler: de antwoorden zitten meestal niet in je hoofd.

 Ik krijg kriebels van te zweverig en vaag gewauwel. Ja, ook ik dacht ooit dat het lichaam niet meer was dan het vervoersmiddel van het allesbepalende hoofd dat erop staat. Maar ik heb geleerd dat als er iets concreet is, het wel datgene is wat het lichaam aangeeft.

Ik ben ervan overtuigd dat ik een heleboel zinnige dingen te melden heb, maar verwacht van mij geen hoogstaande theorieën van Freud. Ik vind laagdrempeligheid en informeel zijn ontzettend belangrijk, contact van mens tot mens.

Ik doe liever niet aan professionele afstand. Natuurlijk check ik het eerst bij mijn klanten zodat het veilig voelt. Maar ik weet wat een omhelzing of hand op je arm kan doen, I’ve been there. En het was een openbaring. Ik ben nog elke dag dankbaar dat mijn lichaamsgerichte coach op mijn pad gekomen is.

Last but not least: ik werk buiten. In de natuur is niks perfect, dus ook jij en ik niet. Dat betekent dat ik zomaar met uitstaand haar en een ANWB-afritsbroek op de afspraak kan verschijnen omdat ik er waarde aan hecht helemaal te zijn zoals ik ben, zoals jij er helemaal mag zijn zoals jij bent.

“Authenticiteit groeit op de reis van wie je denkt te moeten zijn,
naar wie je werkelijk bent.”

 

 

Psycholoog in de natuur – WANDELCOACHING – behandeling bij burn-out – behandeling bij trauma – lichaamsgericht – HOLISTISCH PSYCHOLOOG – EMDR therapie – zonder wachtlijst – PSYCHOLOOG IN DOETINCHEM