Vanuit mijn eigen achtergrond liggen mijn expertise en affiniteit vooral op het gebied van traumaverwerking en heling. Ik geloof dat ieder mens grotere of kleinere, recentere of oudere trauma’s met zich meedraagt.

 

“Trauma is geen psychische stoornis, het is een biologische verstoring”
– DR. Peter levine

 

Bij traumatische gebeurtenissen, hoe groot of klein ook, word je overspoeld door spanning. Die spanning hoort bij het automatische beschermingsmechanisme (de overlevingsstrategie) waarmee jouw lichaam en jouw brein jou enorm geholpen hebben op het moment dat dat nodig was. Maar soms is er – om wat voor reden dan ook – onvoldoende ruimte geweest voor het fysiek ontladen van de spanning na de gebeurtenis(sen). Dan zet de spanning zich in je lichaam vast en kunnen korte of langere tijd later allerlei klachten ontstaan. Denk aan nachtmerries, flashbacks, lichamelijke onrust en spierspanning, fysieke klachten, het niet of juist heel sterk voelen van allerlei emoties (verdriet, angst, boosheid), prikkelbaarheid en overmatige alertheid.

 

“Trauma is NIET wat er met je gebeurt. Trauma is wat er binnenin jou gebeurt als gevolg van wat er met je gebeurt.”
– dr. Gabor Mat├ę

 

Een onbehandeld trauma kan ontzettend ontwrichtend doorwerken in je dagelijks leven. Maar we moeten daarbij niet vergeten dat het lichaam fantastisch werk geleverd heeft. En het mooie van het lichaam is ook dat het ontzettend goed weet wanneer het tijd is om te helen, in fysieke en emotionele verbinding te leren dat het hier en nu veilig is. Dan kan het oude patronen loslaten en nieuwe ervaringen integreren op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Met een lichaamsgerichte werkwijze (en eventueel EMDR) help ik je graag de transformatie te maken via jouw lichaam, omdat juist daar het trauma ligt opgeslagen. We kunnen niet veranderen wat er gebeurd is, wel kunnen we veranderen hoe je het gebeurde met je meedraagt.

 

Psycholoog in de natuur – WANDELCOACHING – behandeling bij burn-out – behandeling bij trauma – lichaamsgerichtE THERAPIE – HOLISTISCH PSYCHOLOOG – EMDR therapie – zonder wachtlijst – PSYCHOLOOG IN DOETINCHEM